Snabbkopplingar används idag inom processindustrin för arbete med antingen tryckluft eller vätskor och lämpar sig till exempel för att ansluta vattenslangar till fasta installationer. Anslutningar kan bytas snabbt och enkelt, därav namnet. Som så mycket annan teknisk utrustning har även denna produktkategori genomgått en betydande kvalitetsutveckling, vilket har haft stor betydelse för hur de används i dag i olika produktionsanläggningar.
Läs vår miniguide nedan för att få veta mer om snabbkopplingar.
Snabbkopplingens konstruktion och fördelar
Snabbkopplingar har historiskt sett tillverkats i antingen förnicklat stål eller mässing och under många år var KS-snabbkopplingar i dessa material särskilt vanliga för tryckluft i Danmark. De lades dock senare ned och Nito-kopplingar i samma material tog snabbt över marknaden. Dessa typer av kopplingar är fortfarande billiga att köpa idag, men tyvärr slits de relativt snabbt av miljön i processindustrin. Detta ökar energiförlusterna och därmed driftskostnaderna.
Däremot är snabbkopplingar i rostfritt stål, inklusive Nito-kompatibla modeller som Alfotech först introducerade på den danska marknaden, betydligt mer hållbara och bättre lämpade för flytande produktionsmiljöer. De används i stor utsträckning i processindustrin idag och kännetecknas av de inbyggda kulorna som säkerställer tryckmotstånd.
De 3 största fördelarna med snabbkopplingar i rostfritt stål:
- Bra temperatur- och tryckbeständighet (upp till 90°C och max 25 bar)
- Längre livslängd ger större tillförlitlighet och bättre driftsekonomi
- Kompatibel med andra vanliga Nito produkter
Typer och användningsområden
Snabbkopplingar används för industrislangar för både vätskor och tryckluft. I båda kategorierna är det arbetstrycket som avgör de typiska tillämpningarna.
Vid arbete med vätskor krävs vanligtvis ett arbetstryck på antingen max 5 bar (vatten), max 25 bar (lågt tryck) eller max 300 bar (högt tryck). När man arbetar med 25 bar är det ofta i samband med lågtrycksrengöringssystem som Alfotechs kopplingshus med helt vulkaniserat skydd i livsmedelsgodkänt gummi används. När du arbetar med kemiska vätskor och vill undvika reaktioner med andra vätskor rekommenderar vi istället droppfria Cejn-kopplingar, som säkerställer noll spill och eliminerar kontaminering och luftinträngning vid koppling och frikoppling.
När man arbetar med tryckluft skiljer man mellan Cejn 320, som är en gemensam europeisk standard, och andra alternativ. De flesta komponenter i denna produktkategori, t.ex. kopplingshus, kopplingsmuffar, kopplingsnipplar och slangstutse, är Cejn 320-kompatibla. Ofta är arbetstrycket 8-10 bar, även om de flesta snabbkopplingar för tryckluft är godkända för högst 20 bar.
Vi hjälper dig att hitta rätt snabbkoppling
Behöver du råd och vägledning om användningen av snabbkopplingar i din produktion? Om du fortfarande har frågor trots vår miniguide ovan, tveka inte att kontakta oss. Vi är bekanta med olika operativa scenarier och har årtionden av erfarenhet inom just denna produktkategori. Våra försäljningskonsulter är redo för en pratstund - ring oss på +46 (0) 406 450 071 eller skicka ett e-postmeddelande via alfotech@alfotech.se. Vi hjälper dig att hitta den bästa snabbkopplingen för dina behov.