Miniguide: Allt du behöver veta om ATEX
10-10-2024

Miniguide: Allt du behöver veta om ATEX

Guider & handledning

Arbetar du med utrustning eller installationer i potentiellt explosiva miljöer?

Inom processindustrin spelar ATEX-direktiven en avgörande roll för att säkerställa att utrustning som används i potentiellt explosiva miljöer är konstruerad och testad för att klara de farliga förhållanden som kan uppstå när brandfarliga medier finns närvarande. I slutändan handlar det om din säkerhet och om att undvika kostsamma produktionsstopp.

I vår nya ATEX-miniguide börjar vi från början och ger dig en fullständig översikt över vad termen står för, vad den omfattar och vad ni måste vara medvetna om när ni arbetar med explosionsfarliga miljöer. Sist men inte minst tar vi också en närmare titt på våra tre mest populära ATEX-godkända slangar och hur de lämpar sig för specifika produktionsändamål.

Läs vidare och lär dig mer!

Vad är ATEX?

Explosion och ATEX-logo

ATEX är en förkortning för "ATmosphères EXplosibles" och hänvisar till två EU-direktiv som innehåller specifika riktlinjer för konstruktion, testning och underhåll av utrustning och installationer för att motstå potentiella faror i explosiva miljöer. ATEX-direktiven gäller i hela EU och är en viktig del av säkerhetsregleringen inom bland annat processindustrin. Att följa dem är ett lagkrav.

Direktivet ATEX 2014/34/EU fokuserar på krav för utrustning som används i explosiva atmosfärer och säkerställer att dessa produkter är konstruerade och tillverkade för att klara de specifika förhållanden som kan uppstå i sådana miljöer. Detta omfattar kriterier för klassificering, provning och certifiering av utrustning för att minimera risken för explosioner.

Å andra sidan behandlar ATEX 1999/92/EG arbetsmiljön och de nödvändiga åtgärder som arbetsplatserna måste vidta för att skydda sig mot explosionsrisker. Det handlar om att bedöma risker, utarbeta säkerhetsprocedurer och se till att de anställda har rätt utbildning för att hantera potentiellt farliga situationer. Tillsammans säkerställer dessa direktiv att både utrustningen och arbetsmiljön uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna.

Vilka regler gäller för ATEX?

Tanksystem med kontrollenhet

För att följa ATEX-direktiven måste man följa de relevanta reglerna och standarderna för den specifika utrustningen i processanläggningen. Detta innebär att utrustningen måste vara ATEX-certifierad av auktoriserade organ och uppfylla kraven för den zon där den ska användas. Dessutom är det företagets ansvar att utföra regelbundna kontroller och underhåll av utrustningen för att säkerställa att den förblir säker att använda.

I allmänhet täcker ATEX-zoner produktionsområden där det finns risk för att explosiva atmosfärer kan uppstå. Det kan t.ex. vara vid transport av spannmål eller socker eller vid arbete med andra pulvermaterial, granulat och kemiska föreningar. Zonbeteckningarna hjälper företagen i deras riskbedömning av brandfarliga medier eller blandningar, inklusive var de är placerade, hur de förvaras och hur sannolikt det är att de kommer i kontakt med en antändningskälla.

Infografik över ATEX-zoner

Zonbeteckningarna för gaser inkluderar:

  • Zon 0: En plats där en explosiv atmosfär bestående av en blandning av luft och brandfarlig gas, ånga eller dimma sannolikt kommer att förekomma kontinuerligt, ofta eller under långa perioder.
  • Zon 1: Ett område där en explosiv blandning av luft och brandfarlig gas, ånga eller dimma ibland kan förekomma under normal drift.
  • Zon 2: Ett område där det inte är troligt att en explosiv atmosfär bestående av en blandning av luft och brandfarlig gas, ånga eller dimma uppstår vid normal drift. Om den ändå uppstår är den kortvarig.

Zonbeteckningarna för damm och vätskedimma inkluderar:

  • Zon 20: Ett område där en explosiv atmosfär bestående av ett moln av brännbart damm och luft sannolikt kommer att uppstå kontinuerligt, ofta eller under långa tidsperioder.
  • Zon 21: En plats där en explosiv atmosfär bestående av ett moln av brännbart damm och luft kan uppstå vid normal drift ibland.
  • Zon 22: Ett område där det inte är troligt att en explosiv atmosfär bestående av ett moln av brännbart damm och luft uppstår under normal drift. Om det inträffar kommer det att vara kortvarigt.

Kundernas ATEX-favoriter

Lagerarbetare håller i en industrislang

ATEX-godkända slangar hittar du i vår webbshop under kategorierna kemiska slangar, teflonslangar och polyuretanslangar. Gemensamt för dem är att de är konstruerade för att uppfylla de strikta säkerhetskrav som ställs i explosionsfarliga miljöer. Men vilka av dessa modeller har varit kundernas favoriter under det senaste året? Vi har analyserat försäljningsdata och feedback för att förstå vilka specifikationer och funktioner som kunderna värdesätter mest.

  • ChemForce ATEX: Universalslang för livsmedels- och läkemedelsprodukter. Konstruerad med korrugerad PTFE-innerdel och flätad utsida i rostfritt stål klarar den ett brett temperaturområde från -73°C till +260°C, vilket gör den idealisk för en mängd olika tillämpningar i krävande miljöer. ChemForce ATEX är antistatisk, hållbar, kemiskt resistent och godkänd för alla ATEX-zoner.

  • Prochim SPL/10-UPE: Sug- och tryckslang som lämpar sig för flera olika typer av kemikalier. Konstruerad med UPE-foder på insidan och EPDM-gummi på utsidan för extra hållbarhet och motståndskraft. Med ATEX-godkännande för alla zoner är Prochim SPL/10-UPE särskilt lämplig för tankbilar och kemikalieindustrin, där det ställs höga krav på säkerhet och tillförlitlighet.

  • Dynamic Safe-Tech: Antistatisk farmacislang för transport av kosmetika och brandfarliga produkter. Den är invändigt tillverkad av PFA och utvändigt av EPDM-gummi, vilket ger en effektiv elektrostatisk avledning. Dynamic Safe-Tech är ATEX-godkänd för alla zoner och klarar temperaturer från -20°C till +65°C. Perfekt för applikationer där det finns risk för explosion.

  • Maniflon/SD-PTFE: Livsmedelsgodkänd kemikalieslang lämplig för aggressiva kemikalier och läkemedel. Invändigt konstruerad med en beläggning av svart, antistatisk PTFE för säker transport. Det yttre lagret av slitstark EPDM skyddar mot ozon och väder, vilket ger lång livslängd. Maniflon/SD-PTFE är helt elektriskt ledande, perfekt för ATEX-zoner, och klarar ångtemperaturer på upp till 150°C under korta perioder. En pålitlig lösning för krävande produktionsmiljöer.

Konfigurera din egen ATEX-slanglösning online

Funderar du redan på din nästa ATEX-slanglösning för produktion, men vet inte var du ska börja? Med vår online slangkonfigurator kan du snabbt och enkelt konfigurera din egen ATEX-slanglösning utifrån dina önskade specifikationer. Och om du inte vill beställa direkt kan du alltid skicka en icke-bindande förfrågan istället. Vi kommer då att kontakta dig så snart som möjligt.

Här är 5 goda skäl att prova vår online slangkonfigurator:

➡️ Varierat urval av ATEX-godkända slangar
➡️ Kopplingsrotationer i 45-graders steg
➡️ Se måttskisser för slangkopplingar
➡️ Gör en icke-bindande förfrågan eller lägg en order
➡️ Tillgänglig 24/7

Luk
Logga in

Ett fel uppstod!

Glömt lösenord

Ett fel uppstod!

Ett e-postmeddelande har nu skickats till dig med instruktioner för att återställa ditt lösenord.