Spritens slangkungar – Det bästa valet för öl-, vin- och spritproduktion
  • Startsida >
  • Nyheter >
  • Spritens slangkungar – Det bästa valet för öl-, vin- och spritproduktion
01-08-2024

Spritens slangkungar – Det bästa valet för öl-, vin- och spritproduktion

Produktinsikt

Producerar du öl, vin eller sprit? Och funderar du på att byta ut dina processlangar?

Marknadens utbud av öl- och dryckesslangar för livsmedelsproduktion är omfattande och gör det ofta svårt att hitta rätt modell för dina behov. Den här gången gör vi det lite enklare för dig och fokuserar på våra toppkandidater i kategorin, nämligen Beverage Plus, Beverage CLC/10 Crushproof och Liquorflex/SD.

Vi börjar från början med de urvalskriterier som du bör vara medveten om och dyker sedan ner i skillnaderna och fördelarna med processlangarna. På så sätt är du bättre förberedd inför ditt nästa köp.

Läs vidare och lär dig mer!

5 funktioner att tänka på när du gör ditt val

  • Alkoholbeständighet: En hög alkoholbeständighet skyddar processlangar från skador som orsakas av starkt alkoholhaltiga vätskor, t.ex. vid tillverkning av starksprit. En processlang med låg alkoholbeständighet kan dock fortfarande användas för tappning av vin eller ölbryggning. Varje processlang har en maximal alkoholprocent som den tål. Observera också att det kan vara relevant att undersöka elektrisk avledning vid höga alkoholhalter på grund av eventuell explosionsrisk.

  • Trycktolerans: Arbetstrycket är det maximala tryck som processlangen är konstruerad för att klara under normala driftsförhållanden, medan sprängtrycket är den punkt där slangen går sönder eller brister. Som en säkerhetsåtgärd ger sprängtrycket en extra marginal över arbetstrycket.
Tankar på ett bryggeri
  • Temperaturtolerans: Oavsett avsedd användning ska slangen vara kompatibel med processanläggningens arbetstemperatur. De flesta processlangar för öl-, vin- eller spritproduktion klarar periodvis höga temperaturer, t.ex. för SIP/CIP-rengöring, men används vanligtvis vid lägre arbetstemperaturer för vätsketransport.

  • Kemikalieresistens: Ofta används en rad olika kemikalier för att rengöra och desinficera processlangen, inklusive alkaliska och syrabaserade vätskor. Det är viktigt att se till att slangens konstruktion stöder den kemi som används. Exempelvis är UPE (polyeten med ultrahög molekylvikt) att föredra framför brombutyl för mycket starka sura eller alkaliska vätskor.

  • Flexibilitet: Måste processlangen kunna rullas ihop och tåla upprepade rörelser? Hur är det med utrymmet i installationsområdet om den måste fästas? Böjradien ger en indikation på slangens flexibilitet och konstruktionen är avgörande: med/utan spiral, gummityp och gummiblandning, väggtjocklek etc.

Beverage vs. Liquorflex: Vilken ska du välja?

Infografik med jämförelse av slangar

Våra livsmedelsgodkända toppkandidater täcker alla behov för öl-, vin- och spritproduktion och kommer från den absoluta topphyllan i kategorin. I illustrationen ovan har vi jämfört dem baserat på de tidigare beskrivna egenskaperna.

Beverage Plus

Beverage Plus är den perfekta mångsidiga slanglösningen för transport av öl och vin. Den är konstruerad utan spiral, med bromobutyl på insidan och EPDM på utsidan, och är mycket flexibel och hållbar. Den är särskilt lämplig för tankbilar med slangupprullare. Den tål temperaturer från -40°C till +120°C och kan steriliseras vid 130°C i upp till 30 minuter. Arbetstryck på 10 bar.

Läs mer om Beverage Plus

3D-grafik av Beverage Plus-slangen

Beverage CLC/10 Crushproof

Uttrycket "ultimat robusthet" missar inte målet när det gäller Beverage CLC/10 Crushproof. Slangen är tillverkad av bromobutyl på insidan och korrugerad neopren på utsidan. Den inbyggda plastspiralen gör den flexibel och motståndskraftig mot knäckning, krossning och mekaniska skador (finns även i version med stålspiral). Speciellt lämplig för produktionsområden där det finns risk för kollisioner. Täcker temperaturområden från -40°C till +120°C och kan steriliseras vid 130°C i upp till 30 minuter. Arbetstryck på 10 bar.

Läs mer om Beverage CLC/10 Crushproof

3D-grafik av Beverage CLC/10 Crushproof slang

Liquorflex/SD

Den kan hantera upp till 98% alkohol och kan därför med rätta kallas "spritkungen över dem alla". Liquorflex/SD är specialkonstruerad med UPE-foder på insidan, syntetiskt gummi på utsidan och förstärkt med en stålspiral, och är det perfekta valet för framställning av starksprit. De inbyggda koppartrådarna säkerställer också elektrisk avledning för att undvika risken för explosion.

När vi på Alfotech förmonterar slangar för explosionsfarliga miljöer kopplar vi stålspiralen i slangen till kopplingarna för att säkerställa att elektrisk laddning ansluts genom slangen.

Läs mer om Liquorflex/SD

3D-grafik av Liquorflex/SD-slang

Konfigurera efter dina behov: Prova slangkonfiguratorn

Visste du att du snabbt och enkelt kan konfigurera din nästa processlang själv? Med vår uppdaterade slangkonfigurator på vår hemsida kan du skapa din Beverage Plus, Beverage CLC/10 Crushproof eller Liquorflex/SD processlang på mindre än 2 minuter med dimension, längd, antal, kopplingar och eventuella böjar för varje ände. Du kan också ange vilken märkning du vill ha och om du vill att den ska trycktestas.

Prova slangkonfiguratorn nu

Luk
Logga in

Ett fel uppstod!

Glömt lösenord

Ett fel uppstod!

Ett e-postmeddelande har nu skickats till dig med instruktioner för att återställa ditt lösenord.