Video: Aseptiska kopplingar förklarat - vad du behöver veta
  • Startsida >
  • Nyheter >
  • Video: Aseptiska kopplingar förklarat - vad du behöver veta
12-09-2024

Video: Aseptiska kopplingar förklarat - vad du behöver veta

Guider & handledning

Aseptiska kopplingar, även kända som aseptiska fittings, blir alltmer populära inom processindustrin, särskilt inom livsmedels- och läkemedelsproduktion där sterilitet och renlighet är avgörande. Kopplingarna ger ofta en säker och hygienisk anslutning mellan rör och utrustning, vilket minimerar risken för kontaminering. 

I vår nya explainer video nedan går vi igenom de olika typerna av aseptiska kopplingar, deras anslutningar och de relevanta standarder som används i processindustrin. Vi tittar också närmare på var i processindustrin de används och visar några informativa exempel på de olika typerna av aseptiska kopplingar.

Vilka typer av aseptiska kopplingar finns det?

Aseptiska kopplingar finns i tre huvudtyper:

Överfallsmuttrar (DIN11864-1) 
Används ofta i mindre applikationer där flexibilitet är avgörande. Kända för sin snabba och enkla installation och underhåll. En överfallsmutterinstallation levereras med en packning som säkerställer en hermetisk tätning och skyddar produkten från extern kontaminering.

Flänsar (DIN11864-2) 
Robusta och utformade för system som kräver hög stabilitet och motståndskraft mot vibrationer, särskilt inom livsmedelsproduktion. De säkerställer en tät anslutning även under förhållanden med högt tryck eller extrema temperaturer.

Clamps (DIN11864-3) 
Används vanligtvis i sanitära applikationer där snabb demontering krävs, t.ex. inom läkemedelsproduktion. Clamps ger flexibilitet för snabba justeringar i produktionslinjen och är mycket effektiva för frekvent rengöring och underhåll samtidigt som steriliteten bibehålls.

Se vårt stora urval

Vilka anslutningstyper och standarder bör du känna till?

Översikt över det aseptiska kopplingssystemet

Anslutningstyperna omfattar:

  • Foder (hon)
  • Mutter (han)

Fodret och muttern utgör tillsammans hela anslutningen mellan processlangen och systemet. En inbyggd gummipackning säkerställer alltid en hermetisk tätning, vilket bibehåller rätt flöde i processystemet.

De aseptiska rördelarna finns för olika rördimensioner och uppfyller ett antal internationella standarder, bland annat:

  • DIN (serie A)
  • ISO (serie B)
  • TUM (Serie C - även känd som DS/SMS-kopplingar)

Var används aseptiska kopplingar?

Aseptiska kopplingar används ofta inom processindustrin där sterilitet och renhet är avgörande för produktkvaliteten:

Livsmedelsindustrin 
Inom livsmedelsindustrin är aseptiska kopplingar viktiga när medier som mjölk, juice och öl ska transporteras sterilt genom rörsystem. De spelar en nyckelroll i pastöriseringsprocesser, där det är nödvändigt att säkerställa en kontamineringsfri miljö för att uppnå lång hållbarhet och hög kvalitet. Med rätt installation kan bakterier, mögel och andra föroreningar undvikas under produktion och förpackning.

Aseptiska kopplingar används också för att transportera fermenterade mjölkprodukter som yoghurt, där även den minsta kontaminering kan leda till oacceptabla förändringar i smak och konsistens i standardiserad livsmedelsproduktion.

Läkemedelsindustrin
Inom läkemedelsindustrin är kraven på renlighet mycket höga. Aseptiska kopplingar är avgörande för produktionen av sterila läkemedel och vacciner, eftersom även den minsta kontaminering kan undergräva både produktens säkerhet och effektivitet. Att säkerställa hermetisk tätning är viktigt i processer som fermentering, där mikroorganismer odlas under kontrollerade förhållanden.

Dessutom används de för transport och lagring av aktiva farmaceutiska ingredienser (API’er) och under fyllningsprocesser för att undvika korskontaminering mellan olika batcher. Detta är särskilt viktigt vid tillverkning av injicerbara läkemedel, där även små mängder kontaminering kan få allvarliga konsekvenser för patienternas hälsa.

Bioteknik och kosmetikaindustrin 
Inom bioteknik är aseptiska kopplingar ofta en viktig del av processanläggningen. Vid framställning av biologiska ämnen som proteiner och enzymer används aseptiska system för att upprätthålla sterila förhållanden i bioreaktorer och under extraktionsprocesser.

De används också inom kosmetikaindustrin, där de bidrar till att säkerställa renhet vid tillverkning av hudvårdsprodukter och andra kosmetiska preparat som måste uppfylla strikta hygienkrav för att undvika hudirritation och andra biverkningar.

Kontakta oss för en lösning som passar din produktion

Behöver du råd om hur du väljer rätt aseptiska kopplingar till din processanläggning? Våra experter är redo att hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för din applikation. Kontakta oss idag på +46 (0) 406 450 071 eller skicka ett e-postmeddelande till forfragan@alfotech.se. Vi erbjuder skräddarsydda råd utifrån dina specifika behov och ser till att du får maximal nytta av din processanläggning.

Luk
Logga in

Ett fel uppstod!

Glömt lösenord

Ett fel uppstod!

Ett e-postmeddelande har nu skickats till dig med instruktioner för att återställa ditt lösenord.